YILMAZ AÇIK KAPI BIRAKTI

Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda, Geçmiş dönem Belediye Başkanı Adil Çelik tarafından işten çıkartılan 51 işçinin geleceği hakkında açıklamada bulundu. İşçilerin alac

GÜNDEM 30.05.2019 23:34:42 0
YILMAZ AÇIK KAPI BIRAKTI

ADİL Çelik döneminde işten çıkartılan kişilere yardımcı olmak istediklerini dile getiren Yılmaz, 'Siyasi nedenlerden dolayı geçen dönemde 51 kişinin işine son verilmiş. Birçoğunun haksız fesih olduğu gerekçesiyle mahkeme kararıyla işe iade kararı var. Bu arkadaşlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Tazminatların nasıl, hangi ücret üzerinden hesaplanacağı konusunda henüz bir netlik yok. Biz işçilerin çıkarılmadan önceki çalıştıkları taşeron maaşları üzerinden hesaplanması gerektiğini düşünüyoruz. İşçilerin avukatları ise, günümüzde çalışan kadrolu işçilerin maaşları üzerinden hesaplanmasını istiyor. Ancak şuanda bu konuyla ilgili alınmış bir yargı kararı yok. Bende bu nedenler arkadaşlara gelin yardımcı olalım diyorum. İşe girmek isteyenler varsa, onları ilk etapta değerlendirmek istiyoruz. Yok ben tazminatımı almak istiyorum diyenler olursa da tazminatlarını ödeyeceğiz” dedi.  

 

TAZMİNATLAR NASIL HESAPLANACAK?

 

İşçilerin alacağı tazminatların nasıl hesaplanacağı konusunda belirsizlikler olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, “Şirket üzerinden aldığımız işçilerin maaşı üzerinden hesaplama yaptığımızda bir işçinin alacağı tazminat 20 ile 50 arasında değişiyor. Ancak avukatlarının söylediği gibi kadrolu işçi maaşı üzerinden hesaplarsa 100 ile 150 arasında değişiyor. Biz işçilere tazminatlarını ödemeyeceğiz demiyoruz. Kesinlikle böyle bir durum söz konusu olamaz. Kıdem tazminatı o işçilerin kanuni bir hakkıdır. İşten ayrılırken kadrolu değillerdi ve şuanda işe başladıklarında da kadrolu olarak başlamayacaklar. Bu nedenle hangi kıdemde çalışıyorlarsa o kıdeme göre tazminatlarının hesaplanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda da uzlaşmaya gidebilmeliyiz. Biz kimsenin mağdur olmamasını istiyoruz. Alacaklarını bir an önce almalarını istiyoruz” diye konuşta.

 

“BENİM KADROLU İŞÇİ ALMA YETKİM YOK”

 

İşten çıkartılan işçilerin belediyeye kadrolu olarak girmeyi talep ettiklerini ifade eden Başkan Yılmaz, “Onların talebini de ben kabul edemem. Çünkü benim kadrolu alma yetkim yok. Mahkeme kararında 'İşe iadesi' diyor. Burada 'Kadrolu işe alacaksın' demiyor. Bende şirket üzerinden işe alacağım. Sadece işe başlamak isteyenlerden, işe başlatmama tazminatı dediğimiz 4 aylık bir maaştan bahsediyoruz. Ben bu arkadaşlara 1 yıl geçmesine rağmen yine aynı hakkı tanıyarak, işe alacağımı söylüyorum. Onlardan da 4 aylık maaştan feragat etmelerini istiyoruz. Kıdem Tazminatları zaten hak ettikleri bir durumdur. İşe ihtiyacını yoksa da mahkemenin sonuçlanması beklenebilir. Yada arabulucuda anlaşılabilirse o tazminatı da öderiz. Tekrar söylüyorum biz ödemeyeceğiz demiyoruz. Şirkette çalışırken işten çıkartılmışsan yine aynı maaş ücret üzerinden hesaplanmasını istiyoruz. Belediyemizde 6-7 yıldır kadrolu işçi alımı yok. Uzun zamandır taşeron işçi çalışıyor' şeklinde konuştu.