ÜRETİCİ UMDUĞUNU BULAMADI

Gazipaşa’da kışın üretim azlığı nedeniyle yüksek seyreden sebze fiyatları, şimdilerde ürün fazlalığı nedeniyle düştü. Ziraat Odası Başkanı Çelik, “Kışın üretici para kazandı ama tarımsal girdi fiyatları yüksek olduğu i?

GÜNDEM 24.05.2019 11:43:45 0
ÜRETİCİ UMDUĞUNU BULAMADI

TÜRKİYE’NİN önemli örtü altı üretim merkezlerinden birisi olan Gazipaşa’da,  kışın soğuk hava şartları ve üretim azlığı nedeniyle, ürünlerin fiyatları yüksek seyretti. Serada yetiştirilen domates 4, salatalık 5, fasulye 12, biber 10, patlıcan 8 liraya kadar yükseldi. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte havalar ısındı. Isınan havayla birlikte üretim arttı. Böylelikle örtü altında yetiştirilen ürünlerin hepsinin fiyatının düşmesine neden oldu. Yaz mevsiminde en çok üretim yapılan ürünü olan domates başta olmak üzere fiyatların düşmesi çiftçiyi üzdü. Antalya Büyükşehir Belediyesi Gazipaşa Toptancı Hali’nde domates 1.30 ile 1.70 lira, salatalık 20 ile 30 kuruş, fasulye 3 lira, patlıcan 2.70-2.50 lira arasında alıcı buluyor.

 

GİRDİ FİYATLARI ÜRETİCİYİ VURDU

 

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik,  kışın yüksek olan fiyatların havaların ısınması ve ürünün artmasıyla birlikte düşüşe geçtiğini belirtti. Fiyatların yükselmesini temenni eden Başkan Yusuf Çelik, bu şekilde kalmasının da üretici yararına olacağını söyledi. Kışın üreticinin para kazandığını ancak ilaç, gübre ve mazot gibi tarımsal girdilerin yüksek fiyatlarının üreticiyi zarara uğrattığını söyleyen Çelik, üreticinin ilaç, gübre ve mazot parasını ödemeye gidince durumu anlayacağını kaydetti.

 

“FİYATLAR İSTER İSTEMZ DÜŞTÜ”

 

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Çelik, “Şuanda tek sezon üretim yapanların ürünleri yavaş yavaş bitiyor. İki sezon üretim yapanlarsa üretime devam ediyor, hatta yeni çıkan ürünler de var. Havaların ısınmasıyla birlikte fiyatlar ister istemez düştü ama bu şekilde kalmasını, daha da düşmemesini temenni ediyoruz.   Kış sezonunda ufak tefek harçlığımızı aldık. Fiyatlar kışın iyiydi ama mazot, gübre, ilaç gibi tarımsal girdilerden dolayı yine zarardayız. Mazotu, gübreyi, ilacı veresiye alan üreticiler parasını ödemeye gidince durumu daha iyi anlayacaklar” şeklinde konuştu.