GAZİPAŞA’NIN Yakacık ve Anamur’un Anıtlı mahallelerini içine alan, çevre il ve ilçelerde Galadıran olarak bilinen Keledran mevkiinin doğası ve mükemmel manzarası, ciddi bir tehlike altında. Özel bir şirket tarafından bölgeye yapılaması planlanan ve bin dönüm alan üzerine kurulacağı iddia edilen mermer ocağı, Kaledran halkını tedirgin ediyor. Doğası, yeşil ve maviyi içinde barındıran manzarası ile Gazipaşa ve Anamur ilçeleri için önemli bir yere sahip olan Keladran’a yapılması düşünülen mermer ocağı, bölge sakinlerini kara kara düşündürüyor. Yüz hektar alan üzerine kurulaması beklenen mermer ocağının Türkiye’de; mango, licthi, pasiflora, pitaya, papaya ve kahve gibi tropik meyvelerin yetiştiği ender alanlardan biri olan Kaledran’ın doğal yapısına ve insan sağlığına zarar vereceği endişesine yol açtı. Şubat ayı içinde Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yapılan mermer ocağı başvurusunun, ÇED raporu sürecinde bulunduğu öğrenildi.
“BAŞVURUNUN ONAYLANMAMASI EN ÖNEMLİ ÖNCELİĞİMİZ”
Yaşanan gelişmeler hakkında bilgi veren Galadıran Kültür Derneği Başkanı Bilal Şahin, Yakacık ve Anıtlı Mahallesi sakinlerinin mermer ocağına karşı ortak bir mücadele verdiğini dile getirdi. Amaçlarının mermer ocağını engellemek oluğunu söyleyen Şahin, “Galadıran bölgesi Anıtlı Mahallesine açılmak istenen mermer ocağı tüm Galadıranlıları endişelendirmekte. Bilindiği gibi Galadıran; Anamur’a bağlı Anıtlı ve Gazipaşa’ya bağlı Yakacık mahallelerinden oluşmakta. Her iki mahalle de mermer ocağına karşı ortak mücadele vermekte. Şirket, mermer ocağı başvurusunu Şubat ayı içinde Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yapmış bulunmakta. Yapılan başvurunun ardından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu süreci başladı. ÇED raporu onaylanmadan idari süreç içinde başvurunun onaylanmaması en önemli önceliğimiz” dedi.
“GELECEK NESİLLER BİZİ ASLA AFFETMEZ”
“Galadıran tarımsal üretim anlamında önemli bir gelire sahip”diyerek, bölgenin tarımdaki önemine değinen Galadıran Kültür Derneği Başkanı Bilal Şahin, “Bölgenin ılıman bir iklime sahip olması ekonomik değeri yüksek muz , avokado gibi ürünlerin üretilmesine olanak vermektedir. Son yıllarda tropik meyvecilik önemli bir gelişme göstermekte. Böyle önemli bir değere sahip ,kendine has tarımsal üretimin yapıldığı bir yerde, mermer ocağının açılması Galadıran için en kötü senaryodur. Bu asla kabul edilebilir bir durum değildir. Maden için hedeflenen alan 100 hektar yani 1000 dönümdür. Bin dönüm uzun vadeli düşünülmüş bir plandır ve nesilleri etkileyecek bir projedir. Bu proje kabul edilirse eğer gelecek nesiller bizi asla affetmez. Basit bir taş uğruna özel bir coğrafyanın elden çıkarılması affedilecek bir durum değildir” diye konuştu.
“GALADIRAN’IN GELECEĞİ KONUSUNDA ÇOK DAHA UMUTLUYUZ”
Mermer ocağına karşı gerekli çalışmaların yapıldığına dikkat çeken Şahin, “Galadıran Kültür Derneği olarak muhtarlarımızla beraber gerekli girişimleri yapmaktayız. Anıtlı, Yakacık, İnal, Lale, Karaağa, Garakise, Uçarı muhtarları mermer ocağını istemediklerini duyurmuşlardır. Ayrıca Anamur’un siyasi temsilcileriyle, belediye başkanıyla görüşülerek başvurunun kabul edilmemesi gerektiği anlatılmıştır. Görülmekte ki bölgedeki tüm yöneticiler mermer ocağına olumlu yaklaşmamakta. Bu durum ocağın açılmayacağı yönünde en önemli dayanağımız. Bu mücadele Galadıran’ın iki mahalleden ibaret olmadığını, çevre mahalleleri de kapsayan geniş bir bölge olduğunu göstermiştir. Galadıran olarak sandığımızdan çok daha güçlü olduğumuzun farkına vardık. Artık eskisinden daha güçlüyüz. Galadıran Kültür Derneği olarak bu gücümüzün farkındayız ve Galadıran’ın geleceği konusunda çok daha umutluyuz” şeklinde konuştu.