ZEYTİN ÜRETİCİSİNE İLAÇLAMA UYARISI

Zafer Tan, zeytin üreticilerini yapacakları ilaçlama konusunda uyardı.

GÜNDEM 29.04.2019 22:17:47 0
ZEYTİN ÜRETİCİSİNE İLAÇLAMA UYARISI

GAZİPAŞA’DA Büyükakça Zeytincilik Sahibi Zafer Tan, zeytin üreticilerini yapacakları ilaçlama konusunda uyardı. Zafer Tan, ilaçlama yapacak üreticileri uyararak, “Bilinçsiz yapılan ilaçlama yarardan çok zarar getirir. Özellikle zeytine bakır atarken dikkatli olun” dedi.

Bakır gübresinin ağır metaller içerdiği ve bilinçsiz atılmaması gerektiğini söyleyen Zafer Tan, “Zeytine bakır atarken lütfen etiketi okuyup atın. Ağaç tahlil sonunda bakır gübresine ihtiyacı varsa atılır. Bakır sıvı etiketi üzerinde EC Fertilezir yazar bu gübredir, ağır metaldir bilinçsiz atmayın. Ağaçta halkalı leke kanser ve buna benzer hastalıklar için toz veya sıvı bakır bordo bulamacı atarken de dikkatli olun. İlaçların etiketinde, ‘Tarım Bakanlığı Bitki Koruma Ürünüdür’ yazar ona göre atın. Bakır oksit veya bakır klorürdür. Onun için halkalı leke hastalığında bilinçli mücadele yapın. Bordo bulamacıda bakır olduğu için ikinci bir bakıra ihtiyaç duymayabilir. Lütfen bakır atarken bu ayrıntılara dikkat edelim” dedi.

 

“BAKIMLARI AKSATMAYIN”

 

Zafer Tan, zeytin ağaçlarının bakımının aksatılmasının verim ve kaliteyi düşürdüğünü söyledi. Zafer Tan, zeytinde verim ve kaliteyi arttırmak için her ay yapılması gereken bakımların aksatılmadan yapılması gerektiğini dile getirdi. Tan, zeytin üreticilerinin mayıs ayı içerisinde yapması gerekenleri ise şöyle sıraladı; “Mayıs ayı içerisinde hafif sürümle kaymak kırılarak, yabancı otların gelişmesi önlemelidir. Zeytin fidanlarının hızlı büyümeleri için belirtilen oranlarda amonyum sülfat, süper fosfat ve potasyum sülfat fidan izdüşümüne verilerek arkasından sulama işlemi yapılmalıdır. 3-4 yaşındaki fidanlara ve gençleştirilen zeytinlere şekil budaması yapılmalı, dipten çıkanlar temizlenmeli ve gövdelere güneş yanıklarını önlemek için kireç badanası yapılmalıdır. Nisan ayında yapılan aşıların bağları çözülmelidir. Zeytin güvesi mücadelesine devam edilmeli ve zeytin sineği takibine başlanmalıdır. Zeytinde toprak tavına sürgü çekilebilir ve zeytin güvesinin ikinci nesili için organik fosfatlarla ilaçlama yapılabilir” dedi.