TARIM FUARI’NA ULUSAL BASIN İLGİSİ

Gazipaşa’da 12’ncisi düzenlenen Tarım Fuarı’na ulusal basının da ilgisi yoğun oldu. Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer, fuar ile ilgili izlenimlerini gazetesindeki köşesinde paylaştı.

GÜNDEM 26.04.2019 00:27:27 0
TARIM FUARI’NA ULUSAL BASIN İLGİSİ

GAZİPAŞA Tarım Kültür Eğitim Turizm ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen 12. Tarım Fuarı’na ulusal basının ilgisi dikkatlerden kaçmadı. Türkiye’nin en çok izlenen kanalları arasında yer alan FOX Tv’nin de geldiği fuara birçok gazeteci de katıldı. Tüm Türkiye’nin yakından tanıdığı Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Yalçın Bayer’in yanısıra Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, HaberTürk’ten Güntay Şimşek, Yeni Akit Gazetesi'nin Köşe Yazarı Mehmet Canıtatlı, Star Gazetesi'nden Kaan Zenginli, Posta Gazetesi'nin Köşe Yazarı Hülya Çaylak, Milliyet Gazetesi'nin Köşe Yazarı Aylin Rana Aydın, Cumhuriyet Gazetesi'nden Leyla Kılıç, Haberonda Köşe Yazarı Ahmet Söyler, Akşam Gazetesi Ekonomi Müdürü Ufuk Korcan’da 12. Tarım Fuarı’nı takip etmek için ilçemize geldi. Fuar öncesi ilçemizin dünyaca ünlü doğal havuzlarının bulunduğu Koru Sahili’nde bulunan Yakamoz Restaruant’ta sabah kahvaltısında buluşan gazeteciler Gazipaşa’nın doğal güzelliklerine hayran kaldı. Sabah kahvaltısına Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç ile Antalya Büyükşehir ve Gazipaşa Belediye Meclis Üyesi Zafer Tan’da katıldı. Zafer Tan, ulusal basın temsilcilerine Gazipaşa’da yetişen ürünler ve doğal güzellikleri hakkında bilgi verdi. Gazeteciler aynı günün akşamında ise Bello Beach Restoran’ın muhteşem deniz manzarası eşliğinde akşam yemeği yediler.

 

BAYER TARIM FUARI’NI KÖŞESİNE TAŞIDI

 

Türkiye’nin en çok okunan köşe yazarlarından biri olan Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer, fuar ile ilgili izlenimlerini gazetesindeki köşesinde paylaştı. İşte Yalçın Bayer’in 25 Nisan 2019 tarihli Hürriyet Gazetesi’ndeki köşesinde kaleme aldığı yazı;

 

GAZİPAŞA TROPİKAL MEYVEDE BÜYÜYOR

 

Gazipaşa, havalimanının açılmasıyla gittikçe büyüyor. İlçe nüfusu 50 bini aşmış.

 

Narenciyeden sonra tropikal meyve yatırımlarıyla bir numaraya yükselmiş. Her yıl milyonlarca dolar ödeyen Türkiye’nin bu alanda ihracatçı konuma geçmesi için kentin tarım yatırımları da öne çıkmaya başlamış. En önemlisi de Gazipaşa çiftçisi mango ile tanışıyor artık. Bu projenin fikir babası Mustafa Ezici, mango meyve ve fidancılık AR-GE çalışmalarına 7 yıl önce başladıklarını söylüyor. ‘12. Gazipaşa Tarım Fuarı’nda bir ilk yaşandı, 2 milyon mango fidanı satışa sunuldu.

 

Tropikal bir bitki olmasına rağmen sub-tropikal iklime sahip İspanya’nın Malaga-Granada sahil hattında yetişen mangonun, Türkiye’de de aynı enlemde bulunan Datça yarımadasından Hatay’ın kuzeyine kadar olan bölgede yetişebileceği bildiriliyor. Ezici, önümüzdeki dönemde hem üreticilere mango fidanı satacaklarını hem de mango yetiştireceklerini söylüyor. Projeyi ortakları orman mühendisi Veli Çelik ve İlhan Alçar ile birlikte hazırladıklarını anlatan Ezici, üretiminin artmasıyla Türk üreticilerinin gelirlerini katlayacağını, Türkiye’nin de çok hızlı bir şekilde en önemli mango ihracatçısı ülkelerden biri konumuna geleceğini belirtti.

 

Türkiye’deki mango hasat zamanı, hasadın kuzey yarımküreden güney yarımküreye geçiş dönemine ve mangonun az bulunduğu ağustos-ekim aylarına rastlaması da ihracat açısından önemli bir avantaj sunuyor.