21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’ nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, Alzheimer’dan korunmak için sağlıklı yaşam ilkelerinin benimsenmesi, zihnin aktif tutulması tavsiyesinde bulundu.
“YIKICI BİR HASTALIK”
Çelik, Alzheimer hastalığının ileri yaşlarda “demans” tablosuna en fazla neden olan, yaşam süresinin uzamasıyla birlikte giderek artan sıklıkta görülen, topluma getirdiği fiziksel, psikolojik, sosyal ve ekonomik etkiler nedeniyle de önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen yıkıcı bir hastalık olduğunu söyledi. Her yıl 21 Eylül’de dünya genelinde Alzheimer hastalığına dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve bu hastalığın etkilerini anlatmak amacıyla “Dünya Alzheimer Günü” olarak anıldığını kaydeden İlçe Sağlık Müdürü Çelik, 2023 yılının temasının "Alzheimeri Tanı, Alzheimerden Korun” şeklinde belirlendiğini ifade etti.
RİSK FAKTÖRLERİ
Çelik, Alzheimer hastalığının risk faktörlerini ise şu şekilde sıraladı:
İleri yaş (65 yaş üzeri)
Düşük eğitim düzeyi
Ailede Alzheimer öyküsü
Yüksek tansiyon (hipertansiyon) ve Yüksek kan şekeri (diyabet)
Sigara kullanma ve Fazla alkol tüketme
Yetersiz - dengesiz beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite
Sosyal olarak izole olma ve aşırı kilolu veya obez olma
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELER?
Dr. Eşşe Çelik, tipik olarak öğrenme ve yakın bellek bozukluğu ile kendini gösteren Alzheimer hastalığının belirtilerini şu şekilde sıraladı:
1.Bellek kaybı
2.Dil problemleri
3.Zayıf ya da azalmış muhakeme
4.Eşyaları kaybetme
5.Kişilik değişiklikleri
6.Bilinen görevleri yerine getirmede zorluk
7.Zaman ve yer oryantasyon bozukluğu
8.Soyut düşünmede problemler
9.Ruh hali ve davranış değişiklikleri
10.Bir şeye başlama ya da girişim kaybı
“ALZHEİMER’DAN KORUNMAK ELİMİZDE”
Çelik, açıklamasına şöyle devam etti: “Bakanlığımız, hazırlamış ve yayınlamış olduğu “Türkiye Sağlıklı Yaşlanma Eylem Planı ve Uygulama Programı, 2021-2026” ile vatandaşlarımızın aktif ve sağlıklı yaşlanmalarına, yaşlılık döneminde sık karşılaştıkları sağlık sorunlarının erken teşhisi ve tedavisine, zamanında gerekli tedbirlerin alınarak yaşam kalitelerinin yükseltmesine yönelik çok sektörlü ve kapsamlı faaliyetleri belirlemiştir. Bu bağlamda geliştirdiği ve Hastalık Yönetim Platformu (HYP) adını verdiği uygulamayla da aile sağlığı merkezlerinde hipertansiyon, diyabet ve obeziteye yönelik tarama ve izlemlerin, kardiyovasküler risk değerlendirmesi ile çok yönlü yaşlı değerlendirmesinin düzenli bir şekilde yapılmasına, böylelikle bireylerin fonksiyon kayıplarının ve engelli hale gelmelerinin önüne geçilmesine yönelik önemli bir adım atmıştır. Sağlanan imkanlardan faydalanmak, risk faktörleri ile zamanında ve etkili mücadele ederek Alzheimer hastalığından korunmak ellerimizde.” >Vildan RENDE