ALTYAPI YOK ÜSTYAPI ÇOK

.

GÜNDEM 16.08.2023 11:15:00 0
ALTYAPI YOK ÜSTYAPI ÇOK

Betonlaşma yolunda hızla ilerleyen Gazipaşa, plansız ve programsız şehirleşme ile karşı karşıya kaldı. Şehrin her noktasında yeni binalar yükselirken, kanalizasyon ve elektrik gibi altyapı yatırımları, yeni binalarla yarışamaz hale geldi. 


GAZİPAŞA’DA, kanalizasyon ve elektrik gibi altyapı yatırımları, hızla artan inşaat sektörü ile yarışamaz hale geldi. Şehrin her noktasında yeni binalar yükselirken, elektrik şirketi; yeni yapılan ve hızla artan inşaat sektörüne yetişemez hale geldi. İlçede, ruhsatı verilen, iskanı alınan ve buna rağmen elektrik altyapısı tamamlanamayan birçok yeni bina bulunuyor. Bu binalardan daire alıp mülk sahibi olan yüzlerce vatandaş ise, elektrik aboneliği almakta zorlanıyor. Söz konusu binalardan daire alan mülk sahipleri, elektrik sıkıntısından yeni aldığı binaya taşınmak istemezken, taşınanlar ise binaya bağlanan şantiye elektriği ya da süzme saatlerle elektrik ihtiyacını karşılıyor. 


1+1 DAİRELER ELEKTRİK YÜKÜNÜ ARTTIRDI


Gazipaşa’da, özellikle Rusya ve Ukrayna savaşının ardından 1+1 dairelerin yapımında artış yaşandı. Arz-talep ilişkisine göre hareket eden müteahhitler ise standart şartlarda 2 ya da 3+1 10 dairelik binaya 15-20 adet 1+1 daire sığdırdı. Gelinen noktada apartman içindeki nüfus ve kullanılan beyaz eşya sayısı arttı. Bu da elektrik tüketimini ve altyapı maliyetini arttırdı. Geçtiğimiz yıllarda 2 ya da 3+1 10 dairelik binaya yeterli olan elektrik trafoları, 1+1 dairelerin artmasıyla yetersiz kaldı. Bu da; ruhsatı verilen, iskanı alınan ve buna rağmen elektrik altyapısı tamamlanamayan binaların sayısının artmasına neden oldu. 


ARTAN NÜFUS ARITMANIN KAPASİTESİNİ DÜŞÜRDÜ


Gazipaşa Belediyesi tarafından, 6 Mayıs 2010’da ihale edilen ve 2012’in 2’nci yarısında hizmete açılan Gazipaşa Atıksu Arıtma Tesisi, hızla gelişme gösteren inşaat sektörü ve artan nüfus karşısında yetersiz kaldı. Yapıldığı dönemde 8 bin 800 metreküp arıtma kapasitesiyle ilçeye nefes aldıran ve dönemin Belediye Başkanı Cemburak Özgenç’in vizyon projesi arasında gösterilen tesis, günümüzde ilçenin kanalizasyon ve atık suyunu arıtmakta güçlük çekiyor.


NÜFUS ARTTI KAPASİTE DEĞİŞMEDİ


Gazipaşa’ya 11 yıl önce kazandırılan Gazipaşa Atıksu Arıtma Tesisi’nin arıtma kapasitesi, artan nüfusla birlikte düşüşe geçti. Geride bıraktığımız 11 yıllık süreçte kapasite artırımına gidilmeyen tesis, büyütülmeyi ve kapasitesinin arttırılmasını bekliyor. Açıldığı dönemde 21 bin kişiye ev sahipliği yapan Gazipaşa şehir merkezinde, günümüzde 30 binden fazla vatandaş ikamet ediyor. Artan bina yoğunluğu ve nüfusla birlikte arıtma kapasitesi düşüşe geçen tesis, geliştirilmeyi bekliyor.


ASBESTLİ BORULAR ZAMAN GEÇMEDEN DEĞİŞTİRİLMELİ


Gazipaşa bu sorunlarla uğraşırken, ilçe halkının kullandığı içme suyunu depodan evlere taşıyan su borularının asbestli borular olduğu ortaya çıkmıştı. 2000’li yılların başında ilçe halkının içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla büyük bir yatırım yapılmış, Sugözü’nden gelen su, ilçe dışına yapılan depoda toplanarak Gazipaşalı vatandaşların evlerine verilmişti. O dönemde yapılan ve depodan ilçeye su dağıtılması için döşenen 1’i 500’lük, 1’i 400’lük diğeri ise 350’lik olan 3 adet toplamda 4 buçuk kilometre uzunluğundaki su borularının, 2010 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kanserojen olduğu için yasaklanan asbestli borular olduğu belirtildi. İnsan sağlığını ciddi şekilde etkileyen ve kanserojen olduğu için yıllar önce yasaklanan asbestli boruların, toplum sağlığı düşünülerek en kısa zamanda sağlıklı borularla değiştirilmesi gerekiyor.


ACİL EYLEM PLANI BELİRLENMELİ


Gazipaşa’nın, plansız ve programsız şehirleşme, elektrik ve altyapı sıkıntısı ile karşı karşıya kalınmaması ve toplum sağlığını yakından ilgilendiren asbestli borulara karşı yetkililer tarafından acil eylem planı belirlenmesi gerekiyor. >Selçuk ÖZTÜRK

Anahtar Kelimeler: ALTYAPI ÜSTYAPI