GAZİPAŞA Anadolu Lisesi tarafından ‘5 Haziran Çevre Günü’ dolayısıyla düzenlenen konferansta konuşan Biyolog Akkoca, çevreye dair geniş çaplı bilgilendirme yaparak, merak edilenleri yanıtladı.
Gazipaşa Anadolu Lisesi tarafından ‘5 Haziran Çevre Günü’ dolayısıyla konferans düzenlendi. Geçtiğimiz gün saat 20.00'da Gazipaşa Belediye Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konferansta Biyoloji Öğretmeni ve Biyolog Mustafa Akkoca ile Biyoloji Öğretmeni ve Biyolog Adnan Kaya işbirliğinde hazırlanan slaytta Akkoca salonda bulunanlara tecrübelerini ve bilgilerini aktararak merak edilen soruları cevapladı. Konferansa okul idarecileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Akkoca, tarımın ekosisteme etkisi ve sağlıklı bir ekosistemin tarımsal verimliliğe katkısını detaylı şekilde anlatarak ilçede üreticilik yapanlara önerilerde bulundu.
“ÜRÜNLERİN HABİTATINI ANLARSAK ONLARI DAHA DOĞRU YETİŞTİRİRİZ”
Biyolog Mustafa Akkoca’nın konuşmasından bazı kesitler ise şu şekilde; “Enerji olmadan canlılık olmaz. Her canlı enerjisini organik maddeyi parçalayarak elde eder. Ekosistemdeki toplam çeşitliliğe biyoçeşitlilik diyoruz. Biyoçeşitlilik ne kadar sağlıklı ve yerinde ise, ekosistem de o kadar sağlıklıdır. Ekosistemde biyoçeşitlilik ne kadar bozulmuşsa ve dengesizleşmişse tarım alanında yaşadığımız sorunlar ortaya çıkar. İlçemizde muz, avokado gibi ürünler oldukça yaygın ancak burası o ürünlerin habitatı değil. Bu ürünlerin habitatı tropikal yağmur ormanlarıdır. Çünkü ilçemizde doğal olarak kendileri yetişmiyor, ilçede üreticilerimiz getirip diktiler denediler ve ürünler yaygınlaştı. Ürünlerin habitatını anlarsak, daha doğru yetiştirebiliriz bu ürünleri. Sürekli yağmur yağan bir yerde toprakta mineral kalmaz. Tropikal ürünlerin doğal habitatında toprakta minarel yok. Peki, nasıl hayata tutunuyorlar? Ayrıştırıcılar dediğimiz canlılarla aralarında bir iş birliği var.
İLK YAĞMURDA MANTAR ÇIKAR MI?
Yağmurlar ilk yağdığı zaman ilk aklımıza gelen mantarların çıkmış olduğudur. Ancak ormana gittiğimizde ormanın yaz mevsiminden bile daha kuru olduğunu görürüz. Ciddi yağmur yağmasına rağmen ormanın kupkuru olmasının sebebi; toprak içerisindeki mantarlardır. Toprak içindeki mantarlar suyu alır ve bitkiye verir, bitki fotosentez yapar, bitki açığa çıkardığı besinden bolca mantara geri verir ve mantar da çoğalma şansı buluyor.
MUZLARIN DİBİNİ ÇAPALAMAYIN!
İlçemizde yanlış yapılan bir uygulama daha var. Muzların kesinlikle çapalanmaması gerekiyor. Birebir sadece organik maddenin arttırılması gerekiyor. Muzu çapalarken dibindeki mantar ağlarını yok ediyoruz. Üreticilerimize önerim, muzlarının diplerini çapalamasınlar, organik maddenin arttırılması için emek versinler.” >Aysel YILDIZ
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55