AKILLI KAVŞAKLAR DEVREYE GİRİYOR

Antalya’da merkez ve ilçelerde trafik yoğunluğunun fazla olduğu 99 kavşakta ‘akıllı kavşak’ sistemine geçiliyor. Gazipaşa’yı da kapsayacak akıllı kavşak uygulamasında, kavşaklar uzaktan erişim ile kontrol altında tutulacak.

GÜNDEM 28.01.2023 12:49:00 0
AKILLI KAVŞAKLAR DEVREYE GİRİYOR

ANTALYA’DA ‘akıllı kavşak’ dönemi başlıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından ağustos ayında başlatılan ‘Akıllı Kavşak’ sisteminde sona gelindi. Antalya’da trafik yoğunluğunun yaşandığı 38 kavşak ile Gazipaşa, Alanya, Manavgat ve diğer ilçelerde bulunan 61 kavşakta ‘akıllı kavşak’ sisteme geçilecek. Merkez ve dış ilçelerde bulunan toplamda 99 kavşak, uzaktan erişim ile kontrol altına alınacak. 


BAŞKAN BÖCEK DUYURDU


Kepez’de görev yapan muhtarlarla bir araya gelen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, burada akıllı kavşaklarla ilgili açıklamalarda bulundu. Şehirdeki ulaşım konusuna değinen Böcek, 99 kavşakta akıllı kavşak uygulamasını başlattıklarını ve 1 aya kadar sistemin tam olarak devreye gireceğini bildirdi. 


ARAÇ SAYISI VE TRAFİK YOĞUNLUĞU ARTIYOR


Ulaşım konusuna da değinen Başkan Muhittin Böcek, 2019 yılından bu yana Antalya’da kayıtlı araç sayısının 236 bin arttığına dikkati çekerek, buna yabancı göçüyle birlikte birçok yabancı aracın da eklendiğini, Antalya’nın nüfusa oranlandığında en fazla araca sahip il olduğunu hatırlattı. 70’e yakın kavşakta düzenleme yaptıklarını belirten Böcek, şimdi de 99 kavşakta akıllı kavşak uygulaması başlattıklarını, bir aya kadar sistemin tam olarak devreye gireceğini anlattı. 


BAŞDANIŞMAN PROJENİN TANITIMINI YAPMIŞTI


Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Başdanışmanı Cem Oğuz, akıllı kavşak sisteminin tanıtımını yapmıştı. Oğuz, Antalya’nın turizm döneminde nüfusunun 2021 yılında 20 milyona yaklaştığını belirterek, Antalya’nın nüfus bakımından 5’inci büyük, toplam araç sayısı bakımından 4’üncü büyük ve motosiklet sayısı bakımından 2’nci büyük il olduğunu aktarmıştı. Oğuz, Antalya’da nüfusun 1980-2021 yılı arasında 3.5 kat, motorlu araç sayısının 36 kat, otomobil sayısının ise 38 kat arttığını söylemişti. 
Antalya’da trafik yoğunluğunun yaşandığı 38 tane kavşak olduğunu belirten Oğuz, “Çalışmalarımız 3 aydır devam ediyor. Bu 38 kavşağımız akıllı kavşak haline gelecek. Yeni bir sistem uygulanacak. Sensörler yardımı ile ışık ayarları ayarlanacak. 1.5 ay sonra bunlar tamamlanacak. Bunun dışında ilçeler ile beraber toplam 61 kavşağa uzaktan erişim sağlanacak. Toplamda 99 kavşağa uzaktan erişim olacak. Trafik kontrol merkezimizin inşaatı devam ediyor. Antalya’da belli bir rahatlama olacak. Şu anda 59 tane kavşağa geometrik düzenleme yaparak bir rahatlama sağladık. Geometrik düzenleme ve akıllı kavşak sistemi ile gözle görülür bir rahatlama olacak. Yeşil ve kırmızı ışıklar araç uzaması kameralar ve sensörler yardımı ilke algılanarak bu ayarları yapılacak. Araç trafik uzun ise yeşil ışık uzun yanacak. Vatandaşımız daha az bekleyecek” ifadelerine yer vermişti.


Anahtar Kelimeler: AKILLI KAVŞAKLAR DEVREYE GİRİYOR