‘’AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ’’ İLE MÜCADELE BAŞLATILDI

GAZİPAŞA İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi (AMS) Ulusal Eylem Planı kapsamında ilçedeki narenciye bahçelerinde mücadele çalışmaları başlatıldı.

GÜNDEM 13.09.2023 13:47:00 0
‘’AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ’’ İLE MÜCADELE BAŞLATILDI

Tarım ve Orman Bakanlığınca başlatılan, “Turunçgillerde Pestisit Kalıntısı ile Mücadele Eylem Planı” kapsamında, Gazipaşa’daki narenciye bahçelerinde Akdeniz meyve sineğiyle mücadele başlatıldı. Antalya İl Tarım Orman Müdürlüğü personelleri tarafından ilçede çiftçilerin korkulu rüyası olan ve portakal, avokado, kiraz ve nar bahçelerinde meyveleri kurtlandırarak büyük oranda zarar veren Akdeniz Meyve Sineği ile bilgilendirme toplantısı yapıldı. 

 

TUZAKLAR SAYESİNDE KAYIPLARIN ÖNÜNE GEÇİLİYOR

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleriyle birlikte arazide periyodik kontrollerini tamamlayan İl Tarım Orman Müdürlüğü, üreticileri bilgilendirerek Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede mevcut durum değerlendirmesi yaptı. Teknik ekipler Gazipaşa’daki belirledikleri mahallelerde bahçelere tuzaklar astı. Tuzak yöntemi ile yapılan mücadelede zararlı popülasyonlar incelenerek sorunların ortadan kaldırılması ve oluşabilecek verim kayıplarının da önüne geçilmesi hedefleniyor.

 

12 FARKLI MAHALLEDE İSTASYON KURULDU

Akdeniz Sineği ile mücadele konusunda çok hassas davrandıklarını ifade eden Gazipaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nazan Durak Özçelik, “İlçemizdeki narenciye bahçelerinde kimyasal kullanmadan, biyoteknik mücadele için seferberlik başlattık. Popülasyon artışı ekonomik zarar eşiği seviyesine gelmeden üreticilerimizi toplu mücadele için bilgilendiriyoruz. Şuan 12 farklı mahallemizde istasyonumuz var. Dört ürün (portakal, avokado, kiraz ve nar) için bahçelere tuzak astık.” dedi.

 

“İLAÇLAMA ÖNERMEDİK”

Akdeniz Meyve Sineği’nin üreticilerimizin bir yıllık emeklerini birkaç gün içinde yok edebilecek bir zararlı olduğuna dikkat çeken Özçelik,” Daha toplanmadan zararlı nedeniyle bahçede dökülen, tüketime uygun olmaması nedeniyle ağaçlarda kalan veya çöpe ayrılan onlarca ton narenciyede önemli bir kayıp oluşturuyor. Bizim için önemli olan kaliteli ve kalıntı olmayan ürün çıktısı sağlamak. Bu yüzden hem üretici hem de ülkemiz ekonomisi açısından Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele noktasında çok hassas davranıyoruz. Bu yıl mücadele için popülasyon düşük kaldı bu sebeple üreticilerimize ilaçlama önermedik.” şeklinde konuştu. >Vildan RENDE


  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01