.
Türki̇ye, akaryakıt sektöründe dijitalleşme yolunda önemli bir adım atarak çip teknolojisini kullanıma sokmaya hazırlanıyor. 1 Ocak 2025’ten itibaren uygulamaya konulması beklenen çip teknolojisi, akaryakıt istasyonlarına ve sürücülere yeni maliyetler yükleyecek.
Akaryakıt alımlarında çip teknolojisi dönemi başlıyor. 1 Ocak 2025’ten itibaren Türkiye’de benzin, motorin ve otogaz alımında plaka bilgisi manuel giriş olmadan otomatik olarak tanımlanacak. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile devreye alınacak sistemin temelinde araç ve pompalara takılacak çipler bulunuyor.
ÇİP SİSTEMİ NASIL ÇALIŞACAK?
Yeni sistemle birlikte, araçların yakıt depo ağzına ve pompa tabancalarına takılacak çipler sayesinde, yakıt alımı sırasında plaka bilgisi otomatik olarak okunacak. Bu sayede manuel plaka girişi ihtiyacı ortadan kalkacak ve vergi kaybının önlenmesi amaçlanacak. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş’a göre, bu çipli sistemle başka plakalara yakıt alımının da önüne geçilmiş olacak.
FİYATI NE KADAR?
Araçlara Çip Taktırma Bedeli: Araçların depo dolum ağzına takılacak çipin ücreti, şu anda 1810 TL + KDV olarak belirlenmiş durumda. Bu tutar, ilerleyen süreçte yeniden değerleme oranında güncellenebilir.
İSTASYONLARA MALİYETİ NE OLACAK
İstasyonlar için pompa başına yaklaşık 210 bin TL maliyet oluşacak. Bu sistemin kurulumu için istasyon başına toplamda 800 bin TL ile 1 milyon TL arasında yatırım yapılması gerekiyor.
84 MİLYAR TL’YE ULAŞABİLİR
Türkiye genelinde yaklaşık 23 milyon araca ve 12.458 akaryakıt istasyonuna çip takılması durumunda, sistemin toplam maliyetinin 84 milyar TL’yi bulabileceği öngörülüyor.