GAZİPAŞA’DA bal üretimi yapan arıcılar, bölgemizde acı bal olarak bilinen bahar balının sağımına başladı. Bal veriminden memnun olan arıcılar bal sağımının ardından yeni sezon için göç hazırlığına başlayacak.
Gazipaşa’da, bal üretimi yapan arıcıların kovanlarında bulunan arıların çeşit çeşit çiçeklerden topladığı polenler, soframıza bahar balı olarak geliyor. Bölgemizde acı bal olarak da bilinen bahar balının sağımına başlayan arıcılar, sağımını yaptığı bahar balının kilosu 350 ila 400 TL arasında alıcı bulacak. 2024 bal sezonundan umutlu olduklarını dile getiren arıcılar, bu yıl bahar balı gibi yaz balı veriminin yüksek olmasını bekliyor.
“ARILAR BU YIL ÇOK İYİ”
Gazipaşa’da öğretmenlik yapan 37 yaşındaki Murat Tuncer, 11 yıl önce hobi olarak başladığı arıcılıkla ev ekonomisine katkı sağlıyor. 5 kovala başladığı arıcılık faaliyetlerine 30 kovanla devam eden Tuncer, Göçük Mahallesi’nde bahar balı sağımına başladı. Bal sezonunun bu yıl iyi başladığını belirten Tuncer, “Biz de meşhur acı balın sağımına başladık. Arılar bu yıl çok iyi. Birçok bölgede acı bal bereketi yaşanıyor. Kovanlarımın bal veriminden oldukça memnunum. Bu sezon bal üretiminden beklentimiz büyük. Eğer üretim fazla olursa, tüketici de uygun fiyatlara bal bulabilecek. Şu anda acı balı 350 TL’den satıyoruz” dedi.
“İL DIŞINDAN SİPARİŞLER ALIYORUZ”
Kovanlardan aldığı bala Gazipaşa ve il dışından müşterilerin talip olduğunu dile getiren Tuncer, “Arıcılığa 11 yıl önce hobi olarak başladım. 5 kovanla başladığım arıcılık sektörünü 30 kovanla devam ettiriyorum. O günden bugüne bal üretiminde ciddi yol kat ettik. Bal döneminde il ve il dışından siparişler alıyoruz. Acı bal sağımı yaptığımızı bilen arkadaşlarımız ve müşterilerimiz günler öncesinden siparişlerini veriyor. Bazı vatandaşlar ise peteği kovandan çıktığı gibi istiyor. İşimi severek yapıyorum, bu da balın kalitesine yansıyor” dedi.
“GÖÇ HAZIRLIĞIMIZ BAŞLAYACAK”
Bal sağımının ardından yeni sezon için göç hazırlığına başlayacaklarını dile getiren Tuncer, “Kovanlarımızın bal verimini arttırmak ve arılarımızı yaz sıcağından korumak için yaz mevsimi öncesi yaylalara göç ediyoruz. Bu şekilde hem kovanlarımızı diri tutuyoruz hem de yaşam alanlarını değiştirdiğimiz arılardan, farklı tür ve tatlarda bal sağımı yapıyoruz” diye konuştu.
Yeni bal sezonun arıcılar için hayırlı olmasını dileyen Tuncer, “Bal üretimi yapan üreticilere bol kazançlar diliyorum” ifadelerini kullandı.
ACI BALIN FAYDALARI
Bölgemizde üretilen acı balın faydaları saymakla bitmiyor. Bahar aylarında açan bitki çiçeklerinden elde edilen acı bal ya da bahar balı, kanser hastalıkları, idrar yolları enfeksiyonu, kalp hastalığı ve sivilcelenme gibi cilt sorunlarıyla mücadelede etkili olduğu biliniyor. Ayrıca acı balın, karaciğer başta olmak üzere mide, astım ve egzama hastalıklarına iyi geldiği bilinir. >Geylani TOPALOĞLU