KADES BİR TELEFON KADAR UZAKTA

İÇİŞLERİ Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve geçtiğimiz yıllarda uygulamaya sunulan KADES tüm ülkede olduğu gibi Gazipaşa’da da şiddet gören ve görme ihtimali bulunan kadınlara bir telefon kadar uzakta.

ASAYİŞ 31.07.2024 09:52:00 0
 KADES BİR TELEFON KADAR UZAKTA

Tüm yurtta olduğu gibi Gazipaşa’da da kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet olayları artıyor. Şiddete maruz kalan ya da şiddet görme ihtimali olan kadın ve çocukların acil durumlarda kullanması amacıyla geliştirilen Kadın Acil Destek İhbar Sistemi (KADES) programı, şiddet olaylarını azaltırken şiddet girişimlerinin önüne geçiyor. İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen KADES, Gazipaşa’da çok sayıda kadın tarafından kullanılıyor. Kadınlar ve çocuklar için hayati önem taşıyan KADES uygulaması nasıl kullanılır?


‘KADES’ IOS VE ANDROİD MARKETLERDE
Akıllı telefon kullanıcısı kadınların, IOS ve Android marketlerden indirilebileceği Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES) ; aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarının mağduru kadınların acil durumda cihaz bilgisini açarak bir tuşla 112/155/156/ Acil Çağrı Merkezleri’ne ulaşmalarını sağlayan ve sonrasında olay yerine en yakın ekip ve devriyenin sevk edildiği bir uygulamadır.


KAYIT AŞAMASI
IOS ve Android marketlerden Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES) indirilir. Ad-soyad, T.C. Kimlik No, doğum yılı, telefon numarası ile uygulamaya giriş yapılır. Kullanıcı sözleşmesi okunup kabul edildikten sonra sisteme kayıt olunur. Uygulamayı yükleyenin kadın olduğu MERNİS Veri Tabanındaki nüfus bilgilerinden teyit edildikten sonra telefonuna SMS doğrulama kodu gönderilir. SMS olarak gönderilen doğrulama kodu sisteme girildikten sonra uygulama aktif hale gelir.
 

İHBAR AŞAMASI
Acil durumla karşı karşıya kalındığında konum bilgisi açıldıktan sonra uygulama ekranında bulunan ‘KADES KADIN ACİL DESTEK’ butonuna dokunularak ihbar gerçekleştirilir. İhbarın teyidi, ekrana gönderilen ‘Evet’ ve ‘Hayır’ cevabı ile doğrulanması istenilir. ‘Hayır’ ise; ihbarın iptal edildiği, kadının telefonuna uyarı mesajı olarak gönderilir. ‘Evet’ ise; ihbarın başarı ile alındığı, konuma ekip gönderileceği, ihbarcının konumu telefonuna uyarı mesajı olarak gönderilir. Kadının telefonuna gönderilen uyarı mesajı, eş zamanlı olarak 112/155/156/ Acil Çağrı Merkezleri’ndeki görevli personellerin takip ettiği ekrana ihbar olarak görünmesi sağlanır. İhbarı ekranda gören görevli personel, kadının bulunduğu konuma en yakın ekibin sevkini sağlar.


MÜDAHALE AŞAMASI
En yakın ekip olaya müdahale ederek mağdur kadın ile birlikte tarafları polis merkezine intikal ettirir. Gerekli işlemler yapılmak üzere Cumhuriyet Savcısı bilgilendirilir. Alınan talimat doğrultusunda genel hükümlere göre iş ve işlemlere başlanılır.


ŞİDDETE MARUZ KALDIĞINIZDA YARARLANABİLECEĞİNİZ HAKLAR
Barınma yeri sağlanması. Geçici maddi yardım yapılması. Psikolojik, mesleki, hukuki ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesi. Hayati tehlike bulunması halinde geçici koruma altına alınması. Çalışma yaşamına katılımı desteklemek üzere kreş ücreti sağlanması. İş yeri değiştirilmesi. Müşterek yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri belirlenmesi. Tapu kütüğüne aile şerhi konulması. Hayati tehlike bulunması hallinde kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerin değiştirilmesi ve gizlenmesi. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ‘Barınma yeri sağlanması’ ve ‘Geçici koruma altına alınması’ tedbirleri polis amirlerince alınabilir. >Selçuk ÖZTÜRK


Anahtar Kelimeler: KADES TELEFON KADAR UZAKTA