Tarih: 28.06.2024 09:40

74 YILLIK DAVADA KARAR ÇIKTI

Facebook Twitter Linked-in

Gazipaşa’nın Sarıağaç Mahallesi’nde bulunan ve Gazipaşa Havalimanı arazisinin de içinde bulunduğu mülkiyet davası, 74 yıl sonra karara bağlandı. 300 bin metrekare alanı ilgilendiren dava sonucunda söz konusu arazinin kullanım hakkı, Paşa Bey lakaplı merhum Ahmet Güven’in varislerine verildi. 


GAZİPAŞA’NIN Sarıağaç Mahallesi’nde 300 bin metrekare alanın (300 dönüm) tapuya tescili için açılan kadastro davası 74 yıl sonra karara bağlandı. Gazipaşa Havalimanı arazisi ile çevresini kapsayan ve vatandaşlar ile hazine arasında devam eden mülkiyet sorunu, Paşa Bey lakaplı merhum Ahmet Güven tarafından 6 Ocak 1950’de yargıya taşındı. Ahmet Güven’in 91 varisinin müdahil olduğu karar duruşması dün gerçekleştirildi. Avukat Ahmet Önder Başaran’ın katıldığı dava, karara bağlanarak söz konusu arazinin kullanım ve tapu alma hakkı, Paşa Bey lakaplı merhum Ahmet Güven’in varislerine verildi.


EVRAKLAR OSMANLI ARŞİVİNDEN ÇIKTI
Davaya konu olan arazi hakkında bilgi veren Av. Ahmet Önder Başaran, söz konusu arazinin tapu kayıtlarının Osmanlı arşivlerinde bulunduğunu belirterek, “Abdülhalim Bey isimli bir vatandaş, 1920’li yıllarda şu anda Gazipaşa Havalimanı’nın bulunduğu arazi ile çevresinde kalan alanları devletten satın almış. Cumhuriyet döneminde bu evraklar kaybolmuş ancak Abdülhalim Bey’in yakınları bu arazide tarım yapmış. 1950’lerde bazı köylüler arazi üzerinde faaliyette bulununca, Paşa Bey lakaplı merhum Ahmet Güven, arazi üzerindeki anlaşmazlığı 6 Ocak 1950’de yargıya taşımış. Abdülhalim Bey’in bu arazileri aldığına dair evrakları ve tapuları Osmanlı arşivlerinde bulduk. Bu davada karar verilirken 1910-1949 yılları arasında arazinin kim tarafından kullanıldığına bakıldı” dedi. 


100’LERCE KİŞİYİ İLGİLENDİREN YENİ BİR KADASTRO DAVASI AÇILABİLİR
Gazipaşa Havalimanı’nın dava süreci devam ederken söz konusu araziye inşa edildiğini dile getiren Av. Başaran, “Bilindiği gibi 1950’lerde Gazipaşa’da Tapu-Kadastro Müdürlüğü yoktu. 1980’lerde kadastro çalışmaları başladı. Davaya konu olan arazi, kayıtlara göre hazine arazisi olarak geçiriliyor. Sonrasında araziye Gazipaşa Havalimanı konduruluyor. Havalimanına giden yerler ve çevresinde kalan kısımlar ise havalimanı yapılmadan önce merhum Paşa Bey’in bir varisi tarafından başka şahıslara tapusuz olarak satılıyor. Şimdi o çevrede bulunan birçok kişi evini ve bahçesini boşaltmak zorunda kalacak. 100’lerce kişiyi ilgilendiren mülkiyet sorunu Asliye Hukuk Mahkemesinde Paşabey Lakaplı Ahmet Güven’in bir tane mirasçısına karşı açılacak. Kaldı ki mahkeme de bu yönde görevsizlik kararı verdi. Süreci takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.> Geylani TOPALOĞLU




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —