60 YILLIK HAYAL GERÇEK OLUYOR

Türkiye'nin yerli otomobili Togg'un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü'nün açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda davetlinin katılımıyla yapıldı. Togg'un bantta inen ilk aracını, Erdoğan kullandı.

GÜNDEM 31.10.2022 14:17:00 0
60 YILLIK HAYAL GERÇEK OLUYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'de, katıldığı TÜSİAD toplantısında ilk kez dile getirdiği yüzde 100 yerli otomobil hayali gerçek oluyor. 2017'de "babayiğitler" olarak lanse edilen 5 şirketle (Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding) Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (Togg) kurularak bu günlere kadar gelindi. Türkiye ilk Togg'u 27 Aralık'ta Gebze'de Bilişim Vadisi'ndeki ön gösterimde, kırmızı-beyaz yerli ve milli SUV ile sedan modelleriyle tanıdı. Yaklaşık 20 milyar liranın üzerinde yatırımla 1.2 milyon metrekarelik alanda kurulan fabrika için ise ilk kazma 18 Temmuz 2020'de vuruldu. Türkiye'nin yerli otomobili, Togg’un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü'nün açılışı, cumartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ve çok sayıda davetlinin katılımıyla yapıldı. Togg'un banttan inen ilk aracını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kullandı.

İLK TOGG YURT DIŞINDAKİ BÜYÜKELÇİLERE VERİLECEK

2023 yılının ilk çeyreğinde C segmentindeki ilk aracı olan SUV pazara çıkacak olurken, ardından da yine C segmentindeki Sedan ve Hatchback modelleri üretilecek. B-SUV ve C-MPV'nin de aileye katılmasıyla, aynı DNA'yı taşıyan ve 5 modelden oluşan ürün gamı tamamlanacak. Yılda 175 bin araç üretim kapasitesine sahip olan tesiste, 2030'a kadar Togg'un banttan inen ilk partisi yurt dışındaki Türk büyükelçilere gönderilecek. Bu kararla Togg, dünyaya daha hızlı tanıtılmış olunacak. Ardından kamu kurumları Togg kullanmaya başlayacak. 2023 yılı sonunda da kişisel satışın yapılması bekleniyor.

RENKLERİ, TÜRKİYE MOZAİĞİNİ OLUŞTURUYOR

Togg'un elektrikli C SUV modelinin renkleri ise, 6 farklı renkte satışa sunulacak. Togg'un renklerine, 'Anadolu', 'Gemlik', 'Oltu', 'Kula', 'Kapadokya' ve 'Pamukkale' isimleri verildi. Renklerdeki anlamda dikkat çekti. Gemlik; Gemlik'in zeytin ağaçlarının gölgesindeki mavi suları, Anadolu; Anadolu topraklarındaki cana yakınlık ve tutkuyu yansıtan kırmızıyı, Oltu; oltu taşının göz alıcı siyahlığını, parlak dokusunu, sağlam yapısını, Kula; Kula'nın doğal yapısı, kayaçları ve vadileriyle yerkürenin milyonlarca yıllık geçmişini günümüze taşıyan gri ihtişamını, Kapadokya; Kapadokya'nın olağanüstü güzellikteki doğa harikası peri bacalarının toprak ve kum bejini ve son olarak Pamukkale; Pamukkale travertenlerinin göz kamaştıran beyazlığını, C-SUV'un dış renklerinde buluşturuldu.

YÜZDE 80 ŞARJ İLE 500 KİLOMETRE MENZİLİ BULUNUYOR

Boyahanesinden kaynak ve montaja, tesisat ve batarya üretim hattına kadar son teknoloji robot ve tamamen yerli yazılımlar kullanılarak ilk yıl 80 bin adet üretilmesi hedeflenen Togg'un C-SUV modeli emsalleri göz önüne alındığında tüm ezberleri bozacak. Bataryaları da Gemlik fabrikasında üretilecek CSUV modelin 81 ilde yaklaşık 800 ayrı noktada kurulan yüksek hızlı şarj özelliği olan trugolarda 25 dakika gibi bir sürede şarj olup yüzde 80'lik dolumla 500 kilometreden fazla yol gitmesi hedefleniyor.

Togg elektrikli bir otomobilden ziyade otonom sürüş özellikleri uzaktan kontrol özellikleriyle akıllı bir otomobil olarak satılacak. 200 ve 400 beygir 2 farklı güç sunacak olan C-SUV Togg, seçime göre 0 dan 100 kilometreye 7.6 ve 4.8 saniye gibi sürelerde ulaşacak.

“TOGG TÜRKİYE'NİN 85 MİLYONUN ORTAK GURURUDUR”

Togg’un Türkiye’nin gururu olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bir tarafta kırmızı, bir tarafta beyaz. Ne anlama geldiğini herhalde anlıyorsunuz. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Bunun için Togg Türkiye'nin 85 milyonun ortak gururudur. Ülkemizin dört bir yanından dünyanın çeşitli yerlerinden Türkiye'nin yerli ve milli otomobili Togg'un başarısı için destek veren, dua eden herkese gönülden teşekkür ediyorum. Bu bir memleket meselesidir diyerek bugünkü heyecanımıza ortak olan siyasi parti genel başkanlarına, milletvekillerine, devletimizin her kademesinden arkadaşlarımıza elbette en başta da aziz vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Togg'u seri üretim bandından indirmek için gecesini gündüzüne katan babayiğitlerimizin, teknisyen, mühendislerimizi ve şu anda 1300 civarındaki emekçilerimizi yürekten kutluyorum” dedi. >İHA


Anahtar Kelimeler: YILLIK HAYAL GERÇEK OLUYOR