57 YILLIK DAVA BİTTİ SORULAR BİTMEDİ

.

GÜNDEM 12.08.2024 09:59:00 0
57 YILLIK DAVA BİTTİ  SORULAR BİTMEDİ

Gazipaşa’da, belediye ve yüzlerce varis arasında 57 yıldır çözülemeyen mülkiyet davası, karara bağlandı. Fuar Alanı, Manavlar Çarşısı, Belediye İş Merkezi, Minibüs Durağı ve Gazipaşa Adliyesi yanındaki taşınmazlar, 741 paya bölünerek yüzlerce varis arasında dağıtıldı. Varislere paylaştırılan taşınmazdan birine otopark yapılacak olması ise kafaları karıştırdı. 


GAZİPAŞA’DA, İstiklal Mahallesi’nde bulunan ve değerine paha biçilemeyen taşınmazlar üzerinde devam eden mülkiyet sorunu davası karara bağlandı. Fuar Alanı’nın bir kısmı, Manavlar Çarşısı, Belediye İş Merkezi, Minibüs Durağı’nın üzerinde bulunduğu taşınmazlar ile Gazipaşa Adliyesi yanında bulunan belediye hizmet binası yapılmak üzere Gazipaşa Belediyesine tahsis edilen taşınmaz, Gazipaşa Kadastro Mahkemesinde görülen dava sonucunda 1 bölü 2’si merhum Kaladıranlı Mehmet Oğuz’un varisleri başta olmak üzere 741 paya bölünerek yüzlerce varis arasında dağıtıldı. 


ADLİYE YANINDAKİ BOŞ ARAZİ VARİSLERE GERİ VERİLDİ 
Gazipaşa’da değeri paha biçilemeyen taşınmazlar, mahkeme kararıyla yüzlerce varis arasında paylaştırıldı. Bu taşınmazların üzerinde, kamuya hizmet veren yapıların bulunması kafaları karıştırırken, Gazipaşa Belediyesinin taşınmazlar ilgili ne yapacağı büyük bir merak konusu haline geldi. Özellikle Gazipaşa Adliyesi yanında yer alan ve belediye hizmet binası yapılmak üzere belediyeye tahsis edilen alan, mahkeme kararıyla varislere devredilmiş durumda. Buna rağmen, belediyenin bu alana otopark yapmak için ihale açması, kamuoyunda ciddi soru işaretleri doğurdu.
 

SORULAR CEVAP BEKLİYOR
“Belediye, mahkeme kararını hiçe sayarak varislere devredilen taşınmazlar üzerine nasıl otopark yapacak?” sorusu, şehirde geniş yankı buldu. Varislerin hakkı olan bu araziler, 18. madde uygulamasıyla başka bir noktalara mı aktarıldı? Ayrıca belediye, bu taşınmazlar üzerinde kamu yararını göz önünde bulundurarak nasıl bir yol izleyecek? Belediye, bu kritik dönemde kamu yararını koruyacak mı, yoksa yasal süreçler yeniden mi başlatılacak? Tüm bu sorular kamuoyu tarafından merak edilirken, süreç titizlikle takip edilecek.


Öte yandan, söz konusu taşınmazların 18. madde uygulamasıyla başka bir noktaya aktarıldığı tahmin ediliyor. 


DAVA SONUÇLANDI TAŞINMAZLAR 741 PAYA BÖLÜNDÜ
57 yıldır çözülemeyen mülkiyet davası, geçtiğimiz aylarda karara bağlandı. Davada, keşif ve bilirkişi raporları, harita, plan ve krokiler tek tek titizlikle inceleyen mahkeme heyeti, merhum Kaladıranlı Mehmet Oğuz’un söz konusu taşınmazları Hacı Yorgi’den satın aldığı kanaatine vardı. Belediye ise, Hacı Yorgi’nin taşınmazlarını belediyeye devrettiği iddialarını kanıtlayamadı. 


Gazipaşa Belediye Başkanlığının açtığı davayı reddeden Gazipaşa Kadastro Mahkemesi, Fuar Alanı’nın bir kısmı, Manavlar Çarşısı, Belediye İş Merkezi, Minibüs Durağı ile belediye hizmet binası yapılmak üzere Gazipaşa Belediyesine tahsis edilen Gazipaşa Adliyesi yanındaki taşınmazları 741 paya bölerek 1 bölü 2’si merhum Ali Oğuz’un varisleri başta olmak 100’lerce mirasçıya dağıttı. 


Mahkeme, İstiklal Mahallesi 98 ada 18 parsel üzerinde kayıtlı bulunan taşınmazı tüm gittileriyle birlikte 1/2’sini 5 paya bölerek merhum Abdulkerim Türker’in 3 varisine, aynı ada ve parselin tüm gittileriyle birlikte 1/2’sini 642 paya bölerek Mehmet Türker’in 19 varisine verilmesini kararlaştırdı. 


Kadastro Mahkemesi, İstiklal Mahallesi 98 ada 8 ve 98 ada 17 parsel üzerindeki taşınmazların ise tüm gittileriyle birlikte 1/2’sini 8’er paya bölüp Mehmet Oğuz’un 5 varisine verdi. 98 ada 17 parsel üzerindeki taşınmazların ise tüm gittileriyle birlikte 1/2’si ise 40 paya bölünerek 10 payı hazineye, 30 pay ise Hüseyin & Nasibe Büyükballı’nın 10 varisine paylaştırıldı. 


Yine davaya konu olan İstiklal Mahallesi 82 ada 1 parsel, 82 ada 13 parsel, 82 ada 14 parsel, 96 ada 38 – 39 – 43 parseller ile 97 ada 1 parsel ve 98 ada 6 ve 8 parsel üzerinde kayıtlı taşınmazlar tüm gittileriyle birlikte 1/2’si 8’er paya bölüp Mehmet Oğuz’un 5 varisine verildi.


DAVAYLA İLGİLİ GEÇMİŞTE NELER YAŞANDI: İLK DAVA 1967’DE AÇILDI
Dönemin Belediye Başkanı Hüseyin Bilgiç, 27 Temmuz 1967’de söz konusu taşınmazlarla ilgili yazdığı dilekçede, taşınmazların Hacı Yorgi olarak bilinen gayrimüslim bir vatandaş tarafından belediyeye bağışlandığını iddia etmiş ve söz konusu taşınmazların davalıların elinde bulunduğunu, davalıların arazilerden men edilerek tapuların iptal edilmesi yönde dava açılmasını istemişti. Talebi değerlendiren Gazipaşa Asliye Hukuk Mahkemesi, aynı tarihte Kaladıranlı Mehmet Oğuz, İbrahim Yetkin ve Bayram Tepe hakkında “Men’i Müdahale ve Tapu İptali” davası açtı. 1969 yılında müracaata bırakılan dava, 1970 yılında muameleden kaldırıldı. Davacının talebi üzerine aynı yıl yeniden devam ettirilen davada 2 Temmuz 1974 yılında karar çıktı. Mahkeme Gazipaşa Belediyesinin açtığı davanın reddine karar verdi. 


KARARI YARGITAY BOZDU
Akabinde Gazipaşa Belediyesi, davayla ilgili temyiz başvurusunda bulundu. Yargıtay 1. Hukuk Dairesi, 1975 yılında yerel mahkemenin kararını bozdu ve davayla ilgili yeniden kayıt açıldı. Söz konusu taşınmazlarla ilgili hazırlanan raporlar, 1984 yılında askıya çıkarılmış ve itiraz edilmeyen taşınmazlarla ilgili 28.02.1984 tarihinde davalı olan parsellere “davalıdır” şerhi konularak mahkemeye gönderildi.  Söz konusu taşınmazlarla ilgili devam eden davalar, 1990 ve 2000’li yıllarda da sürmüş, ancak davacı ve davalılar arasında yaşanan mülkiyet sorunu kısmen çözülememiş ve günümüze kadar devam etmişti. >Selçuk ÖZTÜRK


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27