3 BELEDİYE BAŞKANI İLE 12 KİŞİYE DANIŞTAY 1. DAİRE’DEN SEVİNDİREN HABER

Gazipaşa’da, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından soruşturma izni verilen 3 belediye başkanı ile toplamda 12 kişinin itirazları, Danıştay Birinci Daire tarafından kabul edildi.

GÜNDEM 28.02.2023 15:49:00 0
3 BELEDİYE BAŞKANI İLE 12 KİŞİYE DANIŞTAY 1. DAİRE’DEN SEVİNDİREN HABER

GAZİPAŞA’DA aralarında geçmiş dönem belediye başkanları Cemburak Özgenç ve Adil Çelik ile mevcut Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ında bulunduğu 12 kişinin yargılanması için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından verilen soruşturma izniyle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Danıştay Birinci Daire; Özgenç, Çelik ve Yılmaz’ında bulunduğu 12 kişinin soruşturma iznine yaptığı itirazları değerlendirdi. Danıştay üyeleri, Adil Çelik, Mehmet Ali Yılmaz, Nihat Kalaycı, Cengiz Şenol, Ahmet Yüce, Seher Demir, Halil Aslan, Kamil Bucak ve Lütfi Şahiner’in itirazlarını oybirliği ile kabul etti. 

ÖZGENÇ, TOKER VE ÖZDEMİR’İN İTİRAZLARI OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Cemburak Özgenç, Durmuş Ali Toker ve Evşen Kuzu Özdemir’in itirazları ise iki üye tarafından reddedildi. Alınan çoğunluk kararına uymayan 2 Danıştay üyesi; Özgenç, Toker ve Özdemir’in itirazlarının reddedilmesi gerektiğini savundu. Yapılan oylama sonucunda Cemburak Özgenç, Durmuş Ali Toker ve Evşen Kuzu Özdemir’in itirazları oyçokluğuyla kabul edildi. Söz konusu karar, taraflara ve İçişleri Bakanlığı’na tebliğ edildi. 

İŞTE OLAYIN GEÇMİŞİ

İddiaya göre; Cemburak Özgenç’in başkanlığı döneminde İstiklal Mahallesi, 98 ada, 124 parsel üzerinde bulunan ve sonrasında ada ve parsel numaraları değişen taşınmazda, 3194 Sayılı İmar Kanununun 18. Madde uygulaması yapıldı. Yapılan 18 uygulamasında, 98 ada, 124 parsel üzerinde bulunan N.U.’ya ait olan taşınmazın bir kısmı 157 nolu parselin içine alındı. N.U. tarafından 18 uygulamasına yönelik açılan dava sonucunda 18 uygulaması iptal edildi.

Danıştay tarafından onanan iptal kararının ardından Gazipaşa belediyesi, söz konusu parsel üzerinde yeni bir 18 uygulaması yaparak, bu kez 98 ada, 124 parsel üzerinde bulunan taşınmazın büyük bir kısmını 157 nolu parsele dahil etti. İkinci kez yapılan 18 uygulaması açılan dava sonucunda bir kez daha iptal edilerek, Danıştay tarafından yeniden onandı.

Danıştay kararını bir kenarı bırakan taşınmaz sahibi S.K., 18.02.2014 tarihinde Gazipaşa Belediyesi’ne yapı ruhsatı başvurusunda bulundu. Cemburak Özgenç yönetiminde bulunan Gazipaşa Belediyesi, bir gün önce ruhsat talebinde bulunan taşınmaz sahibine 19.02.2014 tarihinde ruhsat verdi. Gazipaşa Belediyesince hazırlanan yapı ruhsatının ise, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 55 ve 57’nci maddelerine aykırı olduğu ortaya çıktı. Yapı ruhsatını alan taşınmaz sahibi S.K., N.U.’nun taşınmazının bir kısmını içine alan yere bina inşa etmişti. 

12 kişiye soruşturma iznin verilmesine neden olan o bina geçtiğimiz günlerde yıkılmıştı. Binayla ilgili soruşturma izni verilen 12 kişinin itirazları, Danıştay Birinci Daire tarafından kabul edildi.