2 İLÇE KAŞPAZARI'NDA GES'E KARŞI

.

GÜNDEM 26.02.2024 11:03:00 0
2 İLÇE KAŞPAZARI

KAŞPAZARI Yaylası’na yapılmak istenen GES projesine karşı ayaklanan Gazipaşalı ve Anamurlu mahalle muhtarları ile iki ilçenin STK, temsilcileri, Gazipaşa Kaymakamı Orhan Altun’u makamında ziyaret ederek, proje hakkında fikir alışverişinde bulundular. 


Gazipaşa ile Anamur sınırında bulunan 2300 rakımlı Kaşpazarı Yaylası’na yapılmak istenen Güneş Enerji Santrali (GES)projesi, Gazipaşalı ve Anamurlu mahalle muhtarları ile iki ilçenin Sivil Toplum Kuruluşlarını (STK) harekete geçirdi. Anamur Muhtarlar Derneği Başkanı ve Kızılaliler Mahallesi Muhtarı Mehmet Sarı, Anamur Kaşpazarı Yaylası Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hüseyin Demir, Gazipaşa Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı ve Esenpınar Mahallesi Muhtarı Sami Polat, Çile Mahallesi Muhtarı Nihat Gürkan ve Akoluk Mahallesi Muhtarı Hakan Çelen, Kaşpazarı Yaylası’na yapılmak istenen Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesiyle ilgili Gazipaşa Kaymakamı Orhan Altun’u makamında ziyaret ettiler. Gazipaşa’da Sünne olarak bilinen Akoluk Mahallesi sınırları içinde bulunan ve Gazipaşa ile Anamur ilçesinde yaşayan Yörüklerin yaylak alanı olan Kaşpazarı Yaylası’na kurulmak istenen GES projesiyle ilgili endişelerini Kaymakam Altun’la paylaşan heyet, GES projesinin 8 Mart’ta Akoluk Mahallesi’nde yapılacak Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısının Karamıklı meydanında yapılması için dilekçe verdiler. Muhtarların ve STK temsilcilerinin taleplerine olumlu yaklaşıp, destek veren Kaymakam Altun, konuyu yakından takip edeceğine vurgu yaptı. 


KAŞPAZARI’NDA NE OLUYOR?
GAZİPAŞA’DA Sünne olarak bilinen Akoluk Mahallesi sınırları içinde bulunan ve Antalya’nın Gazipaşa ilçesi ile Mersin’in Anamur ilçesinde yaşayan Yörüklerin yaylak alanı olan Kaşpazarı Yaylası’na kurulmak istenen Güneş Enerji Santrali (GES) projesi, yaylayı kullanan yöre halkının tepkisini çekti. Tarihi Karamanoğulları Beyliği’nin kurucusu Kerimüddin Karaman Bey’e kadar dayandığı bilinen 2300 rakımlı Kaşpazarı Yaylası, Gazipaşa ve Anamur’a bağlı birçok mahalle tarafından kullanılıyor. Kaşpazarı Yaylası’ndaki 157 ada, 1 parsel üzerinde kayıtlı 2 milyon 128 bin 184 metrekare alan içinde kalan evler, ağıllar, kovan arazileri ve geniş otlatma alanları, tarihi cami ve mezarlıklar, GES projesini yapacak şirketin kullanımına sunulacak. Proje onaylanırsa; asırlardır yaylada hüküm süren Yörükler, bu alandan sürülecek. 
 

YÖRÜKLER TEDİRGİN
Söz konusu proje, dönemin İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen’in girişimleriyle 1989-1990 yıllarında tamamlanan ve birçok yaylaya ulaşımın sağlandığı Kaşpazarı göç yolunun kapanma riskini de beraberinde getirecek. Bu durum ise yolu kullanan binlerce vatandaşı etkileyecek. Asırlardır yaylayı kullanan yöre halkının geçim kaynağı olan hayvancılık ve arıcılık sektörü ile Yörüklerin yayla kültürü de büyük darbe alacak. Geçmiş yıllarda kadastro hatası nedeniyle resmi kayıtlara göre boş alan gözüken alanda yaşayan Gazipaşalı ve Anamurlu Yörükler, projeden ciddi şekilde etkilenerek, deyim yerindeyse yerlerinden, yurtlarından edilecek.


Kaşpazarı Yaylası’nın genelini kapsayacak şekilde yapılması planlanan GES projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı ise 8 Mart’ta yapılacak. >Selçuk ÖZTÜRK


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27