“200 TL’NİN ALTINDA SATILAN ZEYTİNYAĞI HİLELİDİR”

.

GÜNDEM 4.11.2024 06:39:00 0
“200 TL’NİN ALTINDA SATILAN ZEYTİNYAĞI HİLELİDİR”

Manavgat’ta ilk kez düzenlenen “Zeytin ve Zeytinyağı Festivali”nde yapılan çalıştayda konuşan Ulusal Zeytin Konseyi Antalya Temsilcisi Zafer Tan, ambalajlama ve işletme giderlerinin de eklenmesi ile 1 kilogram gerçek zeytinyağının maliyetinin en az 200 TL olduğunu belirterek, bunun altında satılan zeytinyağında tağşiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti. 

 

Manavgat Belediyesi’nin 1-3 Kasım tarihleri arasında; Antalya Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu, MATSO ve Manavgat Ziraat Odası’nın katkılarıyla ilk kez düzenlediği “Zeytin ve Zeytinyağı Festivali” kapıları açtı. Festivalde uzman akademisyenler tarafından “Zeytin ve Zeytinyağında Kalite”, “Zeytin ve Zeytinyağında Coğrafi İşaret, Markalaşma ve Pazarlama” ile “Zeytinyağının Gastronomideki Yeri ve Önemi” başlıklı çalıştay gerçekleştirildi. Çalıştaya Prof.Dr. Taha Özkaya, Prof. Dr. Prof. Dr. Fügen Durulu Özkaya ile Ulusal Zeytin Konseyi Antalya Temsilcisi ve Güney Akdeniz Rekolte Tespit Komisyonu Üyesi, Antalya Ticaret Borsası 4. Grup Meslek Komitesi Üyesi Zafer, konuşmacı olarak katıldı.  

“Zeytin ve Zeytinyağında Kalite” başlıklı oturumda konuşan Zafer Tan, ambalajlama ve işletme giderlerinin de eklenmesi ile 1 kilogram gerçek zeytinyağının maliyetinin en az 200 TL olduğunu belirterek, bunun altında satılan zeytinyağında tağşiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti. Aynı zamanda zeytin ve zeytinyağı üreticisi (Büyükakça Zeytincilik) de olan Tan, zeytin sektörünün en önemli sorununun tağşişli ürünler olduğunu dile getirdi. Özellikle internetten satılan zeytinyağında tağşişin çok fazla görüldüğünü belirten Tan, “Bizim sektörü en çok baltalayan tağşişli ürünler. Otellerde ve restaurantlarda buna dikkat edilmeli” dedi.  

 

KURAKLIK VE ARTAN MALİYETLER 

Bu sezon yaşanan kuraklık ve artan maliyetler nedeni ile zeytin üreticilerinin sıkıntı yaşadığını dile getiren Zafer Tan, buna rağmen üretimden vazgeçilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Üreticiler bahçelerini sökemez. Çünkü iklim karasala döndü ve kuraklık var. Susuzluk da var. Bu şartlarda en yoğun yaşayabilecek ağaç zeytin ağacı. Doğu ilçelerinde tropikal meyve üretimi yoğun ancak kuraklık nedeniyle zeytincilik devam eder” şeklinde konuştu. 

 

ZİRAİ MÜCADELE ŞART!  

Zeytin hasatının başladığını ve fabrikalarında yaklaşık 2 aydır işlem yaptıklarını belirten Tan, “Akdeniz bölgesinde aşırı sıcaktan dolayı leke, salkım güvesi ve zeytin sineği var. Her yaprağın altında bir meyve vardır. Hastalıkla biyolojik savaş yapmadığınız zaman ağaç kurur ve meyve vermez. Zirai mücadele ve budama yapılması lazım. Üreticinin bilinçli olması gerekiyor. Kuraklık nedeni ile yapraktan sulama, yani yağmurlama yöntemi ile sulama yapılmalı. Geçtiğimiz ay Antalya’da sıcaklık gündüz 40, gece 25 derece oluyordu. Son birkaç yıldır gece ve gündüz sıcaklığı eşit. Ağaç bu durumdan olumsuz etkileniyor. Bu da mantara, besin azlığına, erken dökülmeye neden oluyor” ifadeleri kullandı. 

Zafer Tan’a konuşmalarının ardından ise günün anısına plaket ve hediye takdiminde bulunuldu.