Tarih: 22.09.2025 11:34

ZEYTİN DÖKÜLMESİNE DİKKAT

Facebook Twitter Linked-in

Antalya Ticaret Borsası 4. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve Büyükakça Zeytincilik Sahibi Zafer Tan, zeytin üreticilerini meyve dökülmeleri konusunda uyardı. Tan, fizyolojik dökülmenin normal olduğunu, ancak zararlılar ve hastalıkların verim kaybına yol açabileceğini belirtti.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) 4. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve Büyükakça Zeytincilik Sahibi Zafer Tan, zeytin üreticilerine seslenerek meyve dökülmeleri konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Tan, zeytin güvesinden zeytin sineğine, kuraklıktan mantar hastalıklarına kadar farklı nedenlerden kaynaklanan dökülmelerin birbirinden ayırt edilmesinin şart olduğunu söyledi.

 

FİZYOLOJİK MEYVE DÖKÜLMESİ NORMALDİR

Zafer Tan, fizyolojik dökülmenin üreticileri endişelendirmemesi gerektiğini vurgulayarak "Bu dönemde yerde çok sayıda zeytin görmek olağan bir durumdur. Fizyolojik meyve dökümü genellikle daha az gelişmiş zeytinleri etkiler. Haziran-Temmuz döneminde, meyve tutumundan çekirdek sertleşmesine kadar zeytinler henüz yeşilken yere düşebilir. Bol sulama ile meyve dökümü azaltılabilir ve ağaç daha fazla zeytin verebilir" dedi. Tan, toplam meyvenin yüzde 5'i ile sınırlı fizyolojik dökülmelerin verim kaybı anlamına gelmediğini, aksine kalan zeytinlerde daha fazla yağ birikerek kaybın telafi edildiğini söyledi.

 

ZARARLILAR VE HASTALIKLAR DÖKÜLMEYİ ARTIRABİLİR

Zeytin güvesi saldırılarının kolaylıkla tespit edilebileceğini ifade eden Tan, "Zeytinler yeşil halde düşer ancak sapın yakınında çıkış deliği görülür. Eğer bu tür dökümler yüzde 30-40'ı buluyorsa, üretici ertesi yıl çiçeklenme döneminde saldırıları kontrol etmelidir" diye konuştu. Tan, kuraklığa bağlı dökülmelerin ise yüzde 50'ye kadar çıkabildiğini, bunun da önemli ekonomik kayıplara yol açtığını kaydetti.

 

MANTAR SALDIRILARI FARKLI BELİRTİLER VERİR

Tan, mantar hastalıklarına da dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: "Cüzzam hastalığında nekroz zeytinin ucundan başlar ve yukarı doğru ilerleyerek zeytini kurutur. Daha sonra ağaçta kalan zeytinler küf oluşturarak mumyalanmış hale gelir. Bu durum, hastalığın ağaçta kalıp yayılmasına neden olur."

 

ZEYTİN SİNEĞİ EN YAYGIN NEDENLERDEN BİRİ

Zeytin sineğinin neden olduğu dökülmelerin oldukça yaygın olduğunu belirten Tan, "Zeytin genellikle kahverengimsi bir yarım daire veya eliptik alan dışında yeşil kalır. Bu, sineğin pupa evresine geçtiği bölgedir. Eğer dökümler yüzde 10-15'i aşarsa, bu kontrolsüz bir sinek saldırısına işarettir" dedi. Ayrıca zeytin mazısı sineğinin, zeytin sineğini avlayan bir tür olmasına rağmen Camarosporium dalmaticum mantarıyla simbiyoz halinde bulunduğunu, bu yüzden çürüme riskini artırdığını söyledi.

 

DOĞAL DÖKÜLMELER VE VERİM KAYBI

Eylül ayında görülen doğal dökülmelerin Temmuz'dakine benzer olduğunu ifade eden Tan, "Eğer dökülmeler toplam meyvenin yüzde 20-30'unu geçmiyorsa, ağaç kalan meyvelerde yağ biriktirerek kaybı telafi edebilir. Ancak bu eşik aşılırsa mutlaka hasar analizi yapılmalıdır" diye konuştu.

 

ZEYTİNİN ERKEN KARARMASININ NEDENLERİ

Zeytinlerin erken kararabileceğini belirten Tan, "Su stresi, yani yetersiz ya da aşırı sulama, besin alımını bozarak meyve gelişimini olumsuz etkiler. Ayrıca potasyum, kalsiyum ve magnezyum eksiklikleri meyve kararmasını hızlandırır" dedi.

 

Zafer Tan açıklamasını, "Üreticilerimiz her dökülme olayını dikkatle gözlemlemeli, doğal dökülme ile zararlı ve hastalık kaynaklı dökülmeleri ayırt etmelidir. Ancak bu şekilde kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretimi sağlanabilir" diyerek tamamladı. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —