YKS tercih sürecinin yaklaşmasıyla birlikte Gazipaşa Fen Lisesi Rehber Öğretmeni Nilgün Uzel, öğrenci ve velilere tercih dönemini sağlıklı geçirmenin yolları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihleri 30 Temmuz - 11 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Rehber Öğretmen Nilgün Uzel, bu sürecin öğrencilerin geleceğini şekillendirdiğine dikkat çekerek, tercihlerin dikkatli ve bilinçli bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.
"TERCİHLER İLGİ ALANI VE YETENEKLERE GÖRE YAPILMALI"
Tercih döneminin aileler ve öğrenciler için stresli bir sürece dönüşebildiğini belirten Uzel, "Yine bir tercih dönemi yaklaşıyor. Evlerde öğrenci ve ailelerin kafası karışık ve biraz da endişeli bir bekleyiş var. Çünkü değişen hayat koşulları, ihtiyaç duyulan meslekler ve iş bulma olanakları sürekli değişiyor. Bu nedenle tercihlerimizi belirlerken öncelikli olarak öğrencinin ne istediğine, ilgi alanlarına ve becerilerine odaklanmalıyız" dedi.
Uzel, üniversite seçiminde yalnızca bölüm değil, üniversitenin sunduğu kampüs imkânları, akademik kadrosu ve mezuniyet sonrası iş olanaklarının da değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Bitirilen üniversitenin adı, iş bulma konusunda hâlâ belirleyici bir unsur olmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.
"PUAN DEĞİL, BAŞARI SIRASI ESAS ALINMALI"
Tercih yapılırken öğrencilerin puana değil, başarı sıralamasına göre hareket etmeleri gerektiğini dile getiren Uzel, tercih listesinin nasıl oluşturulması gerektiğini ise şu şekilde özetledi: "İlk iki tercih başarı sıralamasının üstünde, hayal edilen bölümlerden; sonraki dört tercih zor ama imkânsız olmayan seçeneklerden; orta bölüm (yaklaşık 14 tercih) başarı sıralamasına en uygun ve gerçekten istenen bölümlerden oluşmalı. Son dört tercih ise açıkta kalmamak adına daha düşük sıralamalı fakat yine de kabul edilebilir bölümlerden seçilmeli."
"Bu listeye kazandığınızda pişmanlık duyacağınız, 'Keşke yazmasaydım' diyeceğiniz hiçbir bölümü eklemeyin" diyen Uzel, istemeden yazılan bölümlerin ileride ciddi sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundu. Ayrıca, yerleşip kayıt yaptırılmasa bile bir sonraki yıl OBP'nin (Ortaöğretim Başarı Puanı) yarıya düşeceğini de hatırlattı.
GELECEĞİN MESLEKLERİNE DİKKAT ÇEKTİ
Kararsız öğrencilerin, tercihlerini oluştururken geleceğin mesleklerine yönelmelerinin faydalı olacağını belirten Uzel, özellikle yazılım, yapay zeka, veri bilimi, robotik mühendisliği, insansız hava araçları, bilgisayar bilimleri, yönetim bilişim sistemleri ve istatistik gibi alanların önümüzdeki yıllarda öne çıkacağına dikkat çekti.
"AİLE DEĞİL, ÖĞRENCİ KARAR VERMELİ"
Gençlerin, aile baskısıyla istemedikleri bölümleri yazmamaları gerektiğini vurgulayan Uzel, "Aile istiyor diye kesinlikle sevmediğiniz bölümü listenize yazmayın. Seçtiğiniz bölüm sizin mesleğiniz olacak ve bir ömür boyu o mesleği siz yapacaksınız, aileniz değil" ifadelerini kullandı.
Rehber öğretmen Nilgün Uzel, açıklamasının sonunda ise "Bütün gençlerin hayallerindeki mesleği yapmaları dileğimle, başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.