Türkiye'nin tropikal üssü olarak adlandırılan Gazipaşa'da, tropikal meyve hasadı devam ediyor. İlçede passifloranın (çarkıfelek) yanı sıra ejder meyvesi (pitaya) hasadı da başladı. Ağustos ayı itibariyle de erkenci avokadolar da hasat edilmeye başlayacak. Gazipaşa'da son yıllarda bakımı daha kolay ve getirisi yüksek olması nedeniyle tropikal meyve üretimi arttı. Aroması ve lezzetiyle dikkat çeken tropikal meyveler, çiftçinin önemli geçim kaynakları arasına girdi. Üreticilerin son birkaç yıldır tropikal meyve üretimine yöneldiği ilçede, 25 bin dekar alanda yaklaşık 35 çeşit tropikal meyve üretiliyor. İlçede muz ve avokadoyla başlayan üretime zamanla Güney Amerika ve Güney Asya kökenli liçi, longan, passiflora (çarkıfelek), mango, papaya, ejder meyvesi , guava, kahve, sapote (çikolata meyvesi), feijoa, karambola (yıldız meyvesi), moringa, pepino da eklendi.
ÜRETİCİ FİYATLARDAN MEMNUN
Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, ilçede tropikal meyve hasadının peş peşe devam ettiğini söyledi. Oda Başkanı Çelik, 'Passifloranın ardından ejder meyvesi de çıktı ve ufak ufak satılmaya başladı. Üreticilerimiz fiyatlardan da şuanda memnun. Ejder meyvesi tane olarak boyutuna göre fiyatı 25-30-35 TL arasında değişiyor. Şuan az olduğu için fiyatlar biraz yüksek. Çoğaldığı zaman fiyatlar oturur. Pasiflora kilo olarak 25-50 TL arasında satılıyor. Üreticilerin de şuanda memnun olduğunu düşünüyorum. Tropikal meyvelerin şuanda tam zamanı. Bir ay içerisinde üst üste diğer meyvelerde hasat edilmeye başlar' dedi.
ERKEN HASAT UYARISI
Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, üreticileri avokado hasadı konusunda uyardı. Avokado hasadına zamanından önce başlanmaması gerektiğini söyleyen Oda Başkanı Yusuf Çelik, 'Avokado hasadımız başlamak üzere. Avokadonun fiyatını düşürmemek ve yüksek fiyata satabilmemiz için zamanında toplamamız gerekiyor. Avokado cinsine göre kademe kademe yetişiyor. Zamanı gelmeyen avokadoyu kesinlikle toplamamamız lazım. Bir aydan sonra erkenci avokadolarda hasat başlar. İlçemizde etkili olan poyraz, ağır olduğu için avokado meyvelerini döküyor. Ancak dökülse de mevsimini beklememiz lazım. Gönderildiği bölgelerde insanlar yedikleri zaman tadını alırlarsa ikincisini alırlar. Üreticilerimiz hasat zamanına dikkat etsinler' şeklinde konuştu.